http://chipsmore1991.blogspot.com/

ILMU

ILMU YANG BERMANFAAT

- mengetahui hak-hak waktu
- menjernihkan hati
- mendekatkan kepada syurga
- menjauhi neraka
- meningkatkan rasa takut kepada Allah
- mengharapkan Allah
- mengetahui akibat yang ditimbulkan oleh hawa nafsu
- membersihkan hawa nafsu












Cara manusia bertindak bergantung kepada sikapnya,
Cara dia bersikap bergantung kepada kesimpulannya,
Cara dia mengambil kesimpulan bergantung kepada cara dia berfikir,
Cara dia berfikir bergantung kepada pengetahuan & pengalamannya...



Sumber ilmu dalam Islam :
- Al-Quran
- Al-Sunnah
- Akal dan pancaindera (akal dan pancaindera yang dibekalkan kepada manusia membolehkan manusia mencapai hakikat kebenaran selagi mana akal tersebut bersandarkan wahyu.)
- Alam tabie (khazanah alam membolehkan manusia berfikir dan menggunakannya untuk mencari kebenaran dan kekuasaan Allah.)
- Ilham ( ia berlaku secara ilham, intuisi atau mimpi yang berlaku kepada hamba-hamba pilihan sahaja.
















Fungsi Madu Dan Peranannya

  • Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
  • Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
  • Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi
  • Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
  • Sumber laxative yang natural dan lembut
  • Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
  • Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan

NOTA: Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti. Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri

KHASIAT MADU ASLI YANG TELAH TERBUKTI

A) MENGEMBIRAKAN KEKUATAN TUBUH

1. Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
2. Memulihkan sel-sel urat besar.
3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
4. Merangsang tenaga batin.

B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.

1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.
4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
                       
KELEBIHAN

1. BAYI/KANAK-KANAK:

a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.


2. REMAJA:

    Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.

3. WANITA:

a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.

4. LELAKI:

a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
b) Menguatkan tenaga batin.

5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):

    Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)
           
6. UNTUK SEMUA:

a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
g) Memulihkan batuk dan lelah.
h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
j) Baik untuk perempuan bersalin.
k) Membantu/menerangkan pemandangan.
           
CARA MENGGUNAKANNYA

1. Tukar atau kurangkan penggunaan gula kepada madu dalam penyediaan minuman harian.
2. Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.
3. Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan. Keharuman madu akan menawan selera anda.
4. Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan dicampur dengan ais. (Berhati-hati jangan tersedak)
5. Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.
6. Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak, kanak-kanak akan lena dengan nyenyak.
7. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi untuk kesegaran sepanjang hari.
8. Penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.
9. Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.

"MIRACLE ANTIBI0TIK"

KEAJAIBAN MADU SANG LEBAH

Setiap kali penggunaan Madu Lebah, mulakan dengan Bismillah......
disambung dengan Solawat ke atas Nabi Junjungan 3 kali. Gunakan
dengan penuh yakln.
 SAPULAH MADU JIKA ANDA

    a) Kemalangan ke atas luka; memberhentikan darah dengan segera
    dan luka terlindung dari kuman.
    b) Kelecuran akibat api, air panas, ekzos motor, minyak panas dan
    lain-lain.
    c) Kudis, kurap dan lain-lain penyakit KULIT.
    d) Sakit mata - Titiskan madu lebah dalam mata.

MENAMBAHKAN KELAZATAN MAKANAN

a) Makan bersama roti / biskut.
b) Bahan membuat kuih / kek.
c) Goreng atau panggang ayam.

KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU

A) IBU MENGANDUNG

    1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung
    dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
    2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,
    kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.

B) ANAK DALAM KANDUNGAN

    1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam
    madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.
    2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan
    menguatkan janin.
    3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh
    kuasa dalam madu asli.
    4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
    5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.

C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

    1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat
    mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa
    bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
    2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding
    perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
    3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
    4. Mengelak dari kembung perut bayi.
                       

D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

    1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta
    mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.
    2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.





CARA MENGGUNAKAN MADU:
Batuk :
madu + limau nipis (diperah)
Menguatkan minda:
madu + kismis
Menguatkan tulang:
madu + susu anlene
Menyembuhkan luka dan melecur:
sapukan pada luka
Lelah dan sesak nafas:
madu + lebak putih (diparut dan diperah)
Pembersih muka:
putih telur + limau nipis (diperah) + madu
Pelembap muka:
kobis + madu
Melangsingkan badan:
madu + pati kunyit ( minum seminggu sekali)
Tenaga batin:
1 sudu madu + 3 biji lada hitam + 1 ulas bawang + kuning telur.
Wanita mengandung:
1 sudu teh madu 2 kali sehari.






Khasiat Telur Ayam..






Kita goreng, kita rebus dan ada yang makan telur ayam mentah. Telur
ayam adalah sumber protein berkualiti dan mempunyai hampir semua
vitamin dan garam galian yang diperlukan oleh badan manusia. Ia
merupakan sumber protein yang paling murah. Berbanding dengan ikan dan
daging, hampir 93 peratus protein daripada telur diterima oleh badan. 
Memilih telur yang baik akan memastikan telur yang berkualiti dan
tahan lama untuk disimpan. Telur yang segar mempunyai kulit yang
berkilat dan jika direndam akan tenggelam di dalam air. Telur perlu
datang dengan bekas simpanan yang bersih dan tahan. Kulit telur juga
perlu dibersihkan dari sebarang kotoran seperti bulu ayam yang melekat
dan najis yang mungkin terpalit. 
Telur perlu disimpan di dalam peti sejuk. Ini untuk memastikan telur
tahan disimpan lama. Pastikan tarikh luput telur pada bungkusannya
diperiksa. Pilih tarikh luput yang paling lama atau pada anggaran masa
penggunaan. 
Simpan telur di dalam bekasnya atau tempat khas untuk telur. Pastikan
ia tidak bercampur dengan bahan-bahan yang berbau kerana bau akan
diserap oleh telur melalui kulitnya. Cara yang betul menyimpan telur
adalah dengan hujung tajam ke bawah. 
Untuk memudahkan kulit telur dikupas selepas direbus, campurkan
sedikit garam sewaktu merebus. Telur yang telah direbus apabila
diputarkan akan berpusing dengan elok dan tetap. Manakala telur mentah
akan berpusing dengan tidak sekata. 
Bagi kawasan yang diisytiharkan kawasan jangkitan virus H5N1, ambil
langkah merebus telur sehingga masak. Jangan makan telur mentah atau
telur separuh masak sehingga kawasan itu diisytiharkan selamat. 
Pengendalian telur adalah penting. Pastikan kulit telur dicuci sebelum
penyimpanan dan juga sewaktu sebelum penggunaan. Tangan juga perlu
dicuci selepas pengendalian telur. Ini untuk menjamin kulit telur
bebas dari bakteria. 
Kini terdapat pelbagai jenis keluaran telur ayam yang bermutu.
Ayam-ayam yang menghasilkan telur ini diberikan makanan khusus. Anda
boleh lihat telur-telur keluaran dengan Omega 3, caratonoid dan ada
dengan tambahan selenium. 
Telur ini didapati lebih besar saiznya, bermutu, sedap dan tahan lebih
lama. Khasiat tambahan juga dapat membantu dari segi kesihatan. 
Omega 3 dapat membantu dalam mengurangkan serangan sakit jantung dan
turut meningkatkan perkembangan otak. 
Selenium pula adalah sejenis garam galian dan anti oksida dan ia
membantu dari segi sistem pertahanan badan. 
Caratonoids pula adalah phytonutrien yang melengkapkan pengambilan
khasiat permakanan. Xanthrophylls adalah caratonoid yang terkandung
dalam telur. Ia membantu dalam melindung cel-cel tubuh manusia
daripada mamahan usia dan kesan alam keatasnya. 
Telur adalah antara sumber protein yang baik. Menurut kajian satu
kajian, pengambilan telur ayam yang bermutu sehari sekali baik untuk
kesihatan badan. Sebiji telur mempunyai 75 kalori dan 5 gram lemak.
Namun begitu, kepelbagaian itu penting. Terdapat pelbagai jenis
protein yang diperlukan oleh badan dalam membesar dan membaiki tubuh
manusia. Makan telur adalah mengambil sebahagian daripadanya.
Pengambilan protein dari tumbuhan seperti kacang soya dan spirulina
dapat melengkapkan jenis-jenis protein yang diperlukan oleh badan
manusia. 
Senaman itu penting untuk mengurangkan kolesterol `jahat' dalam badan.
Amalkan bersenam sekurang-kurangnya 3 kalo seminggu selama 30 minit
hingga satu jam setiap sesi. 
Maklumat di atas adalah untuk pengetahuan am sahaja. Dapatkan nasihat
doktor bertauliah untuk sebarang masalah kesihatan. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...