http://chipsmore1991.blogspot.com/

Saturday, September 24, 2011

Emotif ruang pelajar, pensyarah berkarya

AISHAH turut melakonkan watak seorang ibu dengan gaya lakonannya yang meyakinkan menerusi teater Kelam... Bu.AKADEMI Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) merupakan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang menawarkan pelbagai kursus bertaraf diploma dan ijazah termasuklah dalam seni pementasan teater.
Aswara bukan setakat medan menggali ilmu buat kalangan pelajarnya. Malah, pensyarahnya juga mempunyai ruang mempersembahkan karya-karya mereka untuk tontonan khalayak, contohnya menerusi persembahan Emotif Teater Kecil Fasa 3 yang diadakan di akademi tersebut baru-baru ini.
Melalui persembahan fasa 3 itu, tiga pensyarah Fakulti Teater Aswara iaitu Marlia Musa, Shariful Akma Abdullah dan Mohd. Shahrul Mizad Ashaari telah mempersembahkan karya masing-masing pada pementasan yang mengenakan tiket berdasarkan sumbangan ikhlas daripada para penontonnya.
Tiga teater pendek dengan durasi sekitar 30 minit setiap satu itu dirangkumkan pada satu malam persembahan dengan dimulakan oleh karya berjudul Lost hasil tulisan Shariful Akma Abdullah, diikuti B1N2 (Marlia Musa) dan Kelam... Bu (Mohd. Shahrul Mizad Ashaari).
Menurut Dekan Fakulti Teater Aswara, Rosminah Tahir, Emotif Teater Kecil (TEKE) menerusi fasa 1 dan 2 memberi ruang kepada para pelajarnya mengetengahkan karya-karya hasil teori yang mereka pelajari di akademi itu.
“Para pengkarya yang terdiri daripada para pelajar Aswara ini dapat berekreasi dengan karya-karya baru mereka dengan cara berkolaborasi sesama rakan pengajian sebagai landasan bagi mengembangkan ilmu pengajian ke pentas secara mandiri.
“Sementara TEKE fasa 3 pula diteruskan oleh para pensyarah fakulti ini sebagai suatu emotif pengembaraan daripada idea ke rasa dengan luahan gerak serta bunyi yang bergandingan hasil usul pandang bagi menghasilkan tindakan dan cara yang tersendiri.
“Emotif ini memberi kesegaran baru kepada yang lama bagi mengupas isu-isu semasa dalam bentuk teater yang bertolak daripada ruang serta waktu terhad serta produksi yang kecil skalanya. Namun, garapannya besar yang membabitkan barisan tenaga kerjanya di kalangan kakitangan Aswara sendiri,” katanya.
Mungkin secara kebetulan, tiga karya yang diketengahkan oleh tiga pensyarah itu banyak mengumpil tentang permasalahan sosial masyarakat berhubung sisi-sisi gelap yang semakin banyak berlaku dalam keluarga seperti perlakuan sumbang mahram antara bapa dan anak.
Sebagai contohnya, teater Kelam... Bu yang melontarkan permasalahan sumbang mahram yang belum berkesudahan dan semakin banyak didedahkan menerusi media-media massa sejak kebelakangan ini.
Hamzah, Noni, Ogy dan Hamidah merupakan watak-watak yang menjadi mangsa kepada kisah yang berlaku dalam keluarga mereka. Dalam hal ini, Che’ Kem yang melakonkan watak bapa yang melalui sisi gelap sebagai ‘lelaki jijik’ memperlihatkan senario itu dengan jelas dan dalam nada kebencian.
Selaku pensyarah fakulti itu, beliau berjaya melakonkan watak itu dengan cukup berkesan sekali di mana keberkesanan itu turut digalas oleh barisan pelakon berpengalaman lain seperti Tria Aziz dan Juhara Ayob.
Penyanyi Aishah turut serta melakonkan watak seorang ibu yang cukup tipikal dengan gaya kekampungannya turut cemerlang dengan cetusan rasa emosi dan alunan suaranya yang sentiasa bertukar nada berbaur rasa tersebut.
Penampilan Aishah turut menyerlah kerana selain melontarkan bait-bait dialognya yang penuh dengan rintihan rasa seorang ibu dan wanita, dia turut mengalunkan sebuah lagu yang melatari emosi serta jalan cerita teater tersebut.
Marlia Musa yang melontarkan idea dan kritikan sosialnya menerusi B1N2 lebih cenderung memperkatakan tentang asam garam hidup seorang lelaki yang melalui status beristeri dua.
Sama ada isteri kepada komposer M. Nasir ini bersetuju atau sebaliknya dengan senario atau status itu, namun di sebalik lingkaran pementasan itu dia mencungkil rencah pahit manis yang terpaksa dilalui dalam poligami.
Paling ketara apabila banyak babak sama ada sinis atau tegang, B1N2 seolah-olah mahu menggambarkan bahawa kesan poligami paling ketara dilemanya di kalangan wanita yang bermadu.
Unsur kejiwaan yang mendalam turut diselongkari menerusi karya Lost yang lebih menjurus kepada dilema watak seorang gadis, Farah yang terpaksa berkahwin dengan Mazlan, seorang lelaki yang lebih tua daripadanya kerana desakan hidup.
Pengungkapan luahan jiwa Farah yang dibentangkan menerusi Lost banyak menuntut penghayatan para penonton agar bersimpati dengannya di mana saat kematian wanita malang itu pada klimaks teater ini menguatkan lagi tuntutan tersebut.
Selain tiga karya itu, sebelum ini tiga lagi karya teater hasil tulisan para pensyarah Aswara seperti Ahmad Yatim berjudul Maruah Kemerdekaan, Dr. Wong Oi Min (Love You Forever) dan Rohani Yousoff (Bercerai Kasih Menolak Sayang) turut dipentaskan pada fasa siri pementasan anjuran Aswara itu.
Di samping fasa 3 Emotif yang dikhususkan untuk para pensyarah Aswara, fasa 1 yang sebelum itu telah diadakan di akademi itu dikhususkan untuk mementaskan karya-karya pelajar peringkat diploma, manakala fasa 2 pula untuk pelajar peringkat ijazah.


Aaron Aziz Jadi Ustaz Untuk Insafkan Diri
TAMPAN dan berbakat besar, sudah cukup membuatkan nama Aaron Aziz begitu 'kukuh' di dalam industri seni tanahair ketika ini.
Meskipun aktor yang berasal dari Singapura ini pada awalnya hanya ingin mencuba nasib sebagai anak seni di Malaysia, namun percaturan Aaron nampaknya membuahkan hasil lumayan. Pelakon berusia 33 tahun ini nampaknya terus laku menjadi sambaran produser-produser filem dan drama.
Biarlah apa saja tanggapan sesetengah pihak yang merasakan Aaron 'lupa diri' apabila namanya lebih gah di negara ini berbanding negara sendiri, sekurang-kurangnya bapa kepada dua orang cahaya mata ini telah membuktikan kemampuan dirinya sebagai pelakon.
Watak-watak seperti gangster, komedi, jejaka romantis dan lelaki ego, semuanya pernah dibawakan oleh Aaron. Tidak dinafikan, pelakon yang merupakan wajah eksklusif Astro ini berjaya mencorakkan apa saja watak yang diberikan kepadanya dengan cukup berkesan.
Inginkan lebih banyak kelainan atau kepelbagaian di dalam watak-watak yang dibawanya, Aaron sanggup memikul cabaran untuk memainkan peranan sebagai seorang ustaz di dalam filem terbitan Yasmin Khanif Production dengan kerjasama De Baron Production dan Dr Movie Production berjudul Cempaka.
Kata Aaron, ini merupakan kali pertama dia cuba membawakan watak 'alim' seperti itu.
"Ketika pertama kali saya ditawarkan watak ini, isteri saya, Diyana bertanyakan pada penulis skirp filem itu, Imran Ismail sama ada saya sesuai atau tidak memegang watak ustaz.
"Tetapi Imran menegaskan, sekarang ini memang sudah ramai pelakon yang membawakan watak 'ustaz muda', jadi tidak timbul isu sesuai atau tidak.
"Cuma sekarang ini, terserah kepada saya untuk mencorakkan watak itu nanti. Tetapi saya memang teruja untuk membawa watak ini, memang jauh berbeza dengan apa yang pernah saya lakonkan sebelum ini.
"Tambahan pula jalan cerita ini memang mempunyai mesej tersendiri. Sekaligus, watak tersebut juga mampu membawa keinsafan untuk diri saya sendiri," kata Aaron yang merupakan duta untuk produk L'oreal Men dan Celcom ini.
Filem suspense-thriller yang menelan belanja kira-kira RM3.5 juta ini akan memulakan penggambaran di sekitar Kuala Lumpur dan Sik, Kedah awal bulan depan. Skripnya dihasilkan oleh Imran Ismail manakala pengarahnya pula ialah pelakon Hairi Othman.
Selain Aaron, filem ini akan dibintangi sendiri oleh pemilik Yasmin Khanif Production iaitu Yasmin sendiri, membawakan watak Cempaka, Hairi Othman, Iqbal Juara Pilih Kasih, Faizal Hussein, Suhaila Salam dan Azhar Sulaiman.
Secara ringkasnya, filem ini mengisahkan tentang perjalanan mayat bernama Hassan sebelum dikebumikan yang mana jenazahnya menempuh pelbagai halangan ketika diuruskan. Pada masa yang sama, ia juga memaparkan tentang kehidupan sosial Cempaka yang bergelumang dengan dosa.
Bagi menjiwai watak tersebut, ujar Aaron, memang dia perlu melakukan kajian yang lebih, terutamanya daripada segi sebutan ayat-ayat Al-Quran.
"Kalau berdasarkan skrip, watak ini tidaklah banyak sangat cabarannya. Tetapi apa yang perlu saya telitikan ialah dari segi sebutan ayat Al-Quran kerana watak ini memerlukan saya mengaji.
"Sebagai orang Islam, memang saya tidak ada masalah tentang mengaji, tetapi saya kena lebih berhati-hati dari segi sebutan...kena baca dengan betul," katanya yang bakal menimang cahaya mata ketiga tidak lama lagi.
Dalam perkembangan lain, pelakon yang pernah membintangi filem Bohsia, Evolusi KL Drift dan Pisau Cukur ini berkata, dia baru saja selesai menjalani penggambaran filem Datin Ghairah bersama pelakon Maria Farida dan sebuah drama bersiri,Tangkal Besi yang bakal disiarkan di Astro Citra.
Filem Datin Ghairah arahan Sabree Fadzil itu dijangka akan ditayangkan tahun depan. Dalam filem tersebut, Aaron membawakan watak sebagai seorang anggota polis yang menyamar sebagai cikgu.
Filem ini berkisarkan tentang seorang datin bernama Gairiah lakonan Maria Farida yang mewarisi harta yang banyak setelah kematian suaminya. Kehidupannya yang kaya-raya membuatkan ramai lelaki ingin mendekatinya.
Datin Gairiah bagaimanapun jatuh hati dengan guru tusyen anaknya lakonan Aaron Aziz.


Rokok Hering Dapat Mimpi Nombor Ekor

SEEKOR burung hering dipamerkan di depan kedai ubat-ubatan tradisonal di pasar Farady, Johannesburg pada 10 Disember lalu.JOHANNESBURG - Menghisap rokok yang diperbuat daripada otak burung hering yang dikeringkan akan membolehkan penghisapnya mendapat gambaran nombor ekor yang menang dalam permainan lotto di Afrika Selatan.
Perkhidmatan itu disediakan oleh seorang penjual ubat-ubatan tradisional di pinggir bandar Johhanesburg yang dikenali sebagai Scelo.
"Setiap orang bertanya mengenai otak itu. Bagi peminat nombor ekor, anda akan 'bermimpi' memperolehi nombornya," kata penjual ubat tersebut.
Menurut kepercayaan di kalangan penduduk, otak kering itu digulung dan dijadikan rokok.
Ia boleh digunakan untuk meningkatkan prestasi peperiksaan dan kuda serta menarik lebih ramai pelanggan perniagaan.
Scelo menjual sebuah botol kecil yang mengandungi otak kering burung hering itu dengan harga AS$6.50 (RM22.29).
Menurut seorang pengamal perubatan tradisional, otak burung itu dikeringkan dan dicampur dengan lumpur dan dihisap seperti rokok.
Seorang lelaki, Mthembeni berkata, dia membeli campuran otak dan paruh burung itu untuk diberikan kepada anjing-anjingnya.
"Saya meletakkannya pada hidung anjing itu. Haiwan itu mampu mengesan sebarang bau ganjil beberapa kilometer jauhnya," kata pemuda tersebut.


Bukan Pakaian Tiruan
Stigma bahawa pakaian berjenama terlalu mahal untuk dimiliki dan jika ia dijual di butik atau premis bukan eksklusif adalah produk tiruan masih menebal dalam kalangan masyarakat tempatan.


KOLEKSI pakaian kanak-kanak seperti GAP, Old Navy dan OshKosh turut ditawarkan.

MELIHAT sahaja deretan pakaian berjenama popular yang dipamerkan di galeri butik berkenaan, pasti tiada siapa menyangka ia dijual pada harga yang sangat murah.Kualitinya tetap sama, tidak mempunyai sebarang cacat cela pada jahitan dalaman mahupun luaran menyebabkan mereka yang sebelum ini tidak berminat pada pakaian berjenama terus terpikat.
Sebutlah jenama-jenama terkenal seperti Ralph Lauren, Tommy Hilfigure, Carters, Calvin Klein, Burberry, Brooks Brothers, Marks n Spencer, Evisu, Nordstrom, Replay, AX dan GAP, semuanya ada di bawah satu bumbung.
Hakikatnya, koleksi jenama pakaian popular dari Eropah dan Amerika Syarikat itu harganya mungkin mencecah diantara RM600 sehingga RM1,000 sehelai atau sepasang, namun di butik Factory Overrun di Greentown Nova, Ipoh, Perak, ia boleh dibawa pulang pada harga serendah RM49, bahkan ada yang lebih murah daripada itu!
Itulah hasil usaha gigih usahawan muda, Azmi Abdul Malik, 35, yang mengusahakan Factory Overrun, syarikat tempatan yang mempelopori penjualan terus dari kilang pakaian-pakaian berjenama sejak lapan tahun lalu.
Azmi memberitahu, obsesinya terhadap pakaian berjenama sejak menuntut di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Johor lebih sedekad lalu telah 'memahirkannya' untuk mendapatkan bekalan barangan tersebut pada harga murah.
"Sebagai peminat pakaian berjenama, saya sentiasa mencari jalan untuk mendapatkannya pada harga yang lebih murah berbanding dengan harga di pasaran dan pada masa sama, kualiti fabrik serta mutu jahitannya masih tulen.
"Pencarian saya akhirnya membuahkan hasil apabila saya mengetahui terdapat pakaian-pakaian berjenama dikilangkan dan ia dipasarkan pada harga yang jauh lebih murah berbanding di pasaran," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.
Menurutnya, stigma bahawa pakaian berjenama terlalu mahal untuk dimiliki dan jika ia dijual di butik atau premis bukan eksklusif adalah produk tiruan masih menebal dalam kalangan masyarakat tempatan.
"Setiap pelanggan yang datang ke butik Factory Overrun akan diberi penerangan mengenai perbezaan antara pakaian cetak rompak, dinyah asing (reject) dan koleksi tulen yang terdapat di premis ini," katanya.
Jelasnya, pakaian 'berjenama' tiruan pada kebiasaannya boleh dinilai berdasarkan fabrik dan kualiti jahitan, begitu juga barangan reject yang dikesan melalui kecacatan pada jahitan dan potongan.
"Pakaian berjenama di butik ini dihasilkan di kilang-kilang berlesen di negara ini dan rantau Asia yang mendapat kebenaran dan tempahan pemilik jenama di Amerika Syarikat dan Eropah untuk mengilangkannya.
"Bekalan yang diperoleh Factory Overrun merupakan lebihan tempahan pakaian dan atas sebab itu, logo atau jenama pakaian berkenaan yang terletak pada tengah dalam kolar kemeja dan sebagainya mempunyai kesan guntingan.
"Prosedur ini juga sebagai tanda pakaian berkenaan adalah tulen dan asli. Jika ia tiruan, pasti tanda berkenaan tidak 'dikerat'," katanya.


SEORANG pengunjung memilih pakaian berjenama di Factory Overrun, Ipoh, Perak.


Selepas lebih setahun membuka premis pertamanya di Greentown Nova, Azmi kini boleh berbangga kerana butiknya yang kedua telah beroperasi di Pusat Bandar Seri Manjung. Butiknya yang terbaru iaitu di bandar Taiping pula akan dibuka tidak lama lagi."Saya yakin penjualan pakaian berjenama ini mempunyai peminatnya sendiri kerana mereka lebih mementingkan kualiti kerana keselesaan pemakainya," katanya.
Menurutnya, Factory Overrun kini menawarkan berpuluh-puluh jenis jenama pakaian popular untuk lelaki dan wanita dewasa serta koleksi kanak-kanak seperti GAP, Old Navy dan OshKosh.
Selain itu, Azmi juga bertindak sebagai pemborong dan membekalkan pakaian berjenama terbabit kepada peniaga berminat di Kuala Lumpur, Selangor, Kedah dan Pahang.
Dalam pada itu, Azmi memberitahu, pihaknya menyasarkan jualan bersih sebanyak RM1.5 juta bagi tiga buah butiknya sepanjang tahun 2010. Katanya, sasaran itu mampu dicapai berikutan permintaan yang menggalakkan daripada pelanggan terhadap pakaian-pakaian berjenama tetapi pada harga mampu dibeli.
"Saya yakin penjualan pakaian berjenama akan terus mendapat sambutan menggalakkan lebih-lebih lagi masyarakat mengetahui ia adalah original.
"Selain itu, penjenamaan semula Factory Overrun sedikit masa lagi diharap dapat meningkatkan jualan," katanya.


AZMI mensasarkan jualan bersih sebanyak RM1.5 juta bagi tiga buah butiknya sepanjang tahun 2010.


Ketika ini, Factory Overrun menawarkan potongan harga sehingga 70 peratus untuk beberapa jenis pakaian terpilih dan peluang itu harus direbut oleh mereka yang tidak mampu membeli pakaian berjenama pada harga asal."Apa yang pasti, pakaian yang terdapat di butik kami merupakan fesyen terkini seperti yang terdapat di pasaran," katanya.
Orang ramai yang berminat bolehlah berkunjung ke Factory Overrun di No.14, Jalan Greentown 1, Greentown Nova, Ipoh, Perak. Sebarang pertanyaan, boleh dibuat melalui talian             019-5761807       atau menerusi laman webwww.factoryoverrun.com.

Trak pikap terlaris di pasaran
HILUX memang boleh diharap untuk meredah laluan-laluan seperti ini.ADA sesuatu yang berbeza dengan Toyota. Magisnya bukan terletak pada enjinnya yang menjimatkan minyak, rekabentuk yang futuristik atau sebagainya, tetapi kemampuannya untuk menarik orang ramai untuk membelinya.
Tidak percaya? Tengok sahaja di atas jalan raya. Berapa banyak kenderaan Toyota berbanding jenama dari Jepun atau Korea yang lain. Sedangkan kalau benar-benar diteliti, kenderaan Toyota tetap mempunyai kelemahan tersendiri. Lebih pelik lagi, situasi itu bersifat global, tidak hanya berlaku di Malaysia.
Sebenarnya populariti Toyota banyak bergantung kepada kepercayaan pengguna bahawa jenama itu menawarkan produk yang tahan lama, kurang masalah, nilai jualan semula yang tinggi dan macam-macam lagi.
Jadi, tidak hairanlah jika setiap kali produk baharunya diperkenalkan, perhatian yang diberikan oleh khalayak kadang-kadang agak membingungkan.
Projek IMV
Minggu ini, UMW Toyota Sdn. Bhd. (UMW Toyota) sekali lagi mahu membuktikan kejaguhannya. Kali ini menerusi model trak pikap yang menerima proses naik taraf. Toyota menamakan trak pikap yang pertama kali dibinanya pada tahun 1968 itu sebagai Hilux.
Bernaung di bawah projek IMV Toyota, Hilux yang dipasarkan di Malaysia dipasang di kilang Toyota di Rayong, Thailand. IMV merujuk kepada Innovative International Multi-purpose Vehicle (Kenderaan Pelbagai Guna Inovatif Antarabangsa).


HILUX kini dilengkapi dengan sistem navigasi dan kamera undur (untuk varian 3.0G sahaja).


Projek itu diinisiatif untuk membina sistem pengilangan dan pembekalan yang optimum bagi model-model trak pikap (Hilux), SUV (Fortuner) dan MPV (Innova) demi memenuhi permintaan di lebih 140 buah negara di seluruh dunia. Janji Toyota, semua pelanggannya akan menikmati kualiti tertinggi Toyota, walau di mana pun kenderaan itu dihasilkan.
Sama ada di hutan hujan di Asia, padang pasir atau gurun di benua Afrika, Hilux diterima baik dalam setiap pasaran yang disertainya. Jika tidak, bagaimana sebanyak 2.7 juta unit Hilux sudah berjaya dijual di seluruh dunia sehingga tahun 2010?
Generasi ketujuh Hilux menjengah pasaran tempatan pada tahun 2005. Sejak itu, ia muncul sebagai peneraju pasaran dengan jumlah jualan mencecah 90,000 unit.
“Tahun lalu, rekod jualan Hilux melebihi 18,500 unit. Sehingga hujung bulan Ogos tahun ini pula, hampir 14,000 unit Hilux telah dijual iaitu peningkatan sebanyak 20 peratus berbanding tempoh sama pada tahun 2010.

RUANG kargo yang cukup luas untuk anda mengangkut barang-barang.


“Kami menyasarkan jualan di antara 1,800 hingga 2,000 unit sebulan memandangkan permintaan terhadap trak pikap di Malaysia masih kukuh,” jelas Presiden UMW Toyota Sdn. Bhd., Ismet Suki sambil memberitahu, UMW Toyota kini sudah pun menerima lebih 3,300 tempahan.
Hilux bermula dengan varian 2.5 liter bersama pilihan transmisi manual dan automatik. Model itu kemudian menerima proses naik taraf tiga tahun kemudian. Selepas menerima maklum balas daripada pelanggan yang mahukan versi Hilux lebih berkuasa, UMW Toyota mengambil keputusan untuk memperkenalkan varian 3.0 liter pada tahun lalu.
Untuk makluman anda, Toyota merupakan jenama trak pikap yang paling lewat menawarkan varian tersebut. Sedangkan Ford, Isuzu, Mitsubishi, Mazda, Nissan dan Ssangyong sudah agak lama berbuat demikian.
Sesi pandu uji
Sehari sebelum pelancaran, saya berpeluang memandu uji kedua-dua varian terbaharu Hilux di Shah Alam, Selangor. Dibahagikan kepada dua sesi, ia dimulakan dengan sesi pandu uji bagi menguji kemampuan Hilux meredah laluan-laluan off-road sebenar.

PENAMPILAN lebih masklulin menerusi rekaan bampar, lampu utama dan bonet yang baharu.


Sama ada menaiki dan menuruni kawasan cerun yang curam, meredah lopak air setinggi tayar trak atau melalui laluan penuh selut, Hilux nampaknya tidak berdepan masalah untuk mengatasi semuanya.
Enjin 2.5 atau 3.0 liter itu memberi cukup kuasa bagi memastikan pemandu tidak terlekat di atas jalan yang beberapa jam sebelum sesi pandu uji disiram oleh hujan lebat.
Penolong Ketua Jurutera IMV, Toyota Motor Corporation, Osamu Tomioka mengakui bahawa Hilux telah diuji di semua bentuk cuaca dan muka bumi bagi memastikan ia mampu memenuhi ekspektasi setiap pemiliknya.
Jika dilihat kepada Hilux yang ditambah baik ini, jelas bahawa Toyota cuba untuk menjadikannya sebuah trak pikap yang sarat dengan ciri-ciri moden dan bernilai untuk wang anda.
Ditawarkan dalam lima varian kesemuanya, Hilux menerima perubahan dari segi penampilannya. Paling ketara pastinya bahagian dengan reka bentuk tiga dimensi yang meliputi bonet, gril dan bampar. Versi 2.5 dan 3.0 liter juga dapat dibezakan dengan skup udara yang kali ini nampak lebih lebar.
Penampilan lebih segar
Bahagian belakangnya pula dipasang dengan lampu baharu, bersama lampu brek jenis LED pada kedudukan lebih tinggi agar mudah dilihat oleh pengguna jalan raya yang lain.
Ruang kabin Hilux menerima perubahan besar. Papan pemukanya dipapar menerusi rekaan susun atur yang memisahkan konsol tengah kepada dua bahagian untuk menempatkan sistem audio dan butang kawalan pendingin udara.
Bagi varian 3.0G sahaja, pemandunya diberi paparan MID (Multi-Information Display). Ia memaparkan pelbagai informasi berguna termasuklah suhu luar kabin, penggunaan minyak secara purata, jarak dengan minyak sedia ada dan banyak lagi.
Hilux juga dipasang dengan stereng baharu. Ia dilengkapi dengan butang kawalan audio dan MID. Apa yang lebih penting, gabungan semua elemen baru di dalam kabin ini membuatkan pemandu seakan-akan berada dalam sebuah kereta sedan.
Menyedari ada pelanggan yang mahu membuatkan Hilux miliknya berbeza dengan yang lain, UMW Toyota turut menawarkan beberapa aksesori khas. Antaranya ialah sport bar, filem solar dan sistem DVD-Audio Video Navigation Toyota


Friday, September 23, 2011

Kenapa Blogger Perempuan Lebih Ramai Dari Blogger Lelaki


Sekilas pandang, manakah lebih ramai. Blogger perempuan atau blogger lelaki.?
Blogger mana yang aktif menguasai ruang maya.? Lelaki atau perempuan.?


Kalau aku, memang akan aku kata blogger perempuan lebih ramai daripada lelaki, dan blogger perempuan juga yang lebih aktif berbanding lelaki. Hendak kata ukuran tu, aku tiada ukuran yang tepat dengan nilai kuantiti. tetapi cukuplah berdasarkan pemerhatian sepanjang aku berada di alam maya ini.


Dan juga aku ambil screenshot dari 3 blog aku berdasarkan followers (thnks kepada semua followers aku.:), yang mana agak jelas menunjukkan blogger perempuan lebih ramai berbanding blogger lelaki pada sekilas pandang.Mungkin persoalan sebegini boleh dilontarkan.
Kenapakah blogger perempuan lebih ramai berbanding blogger lelaki.?


Aku bagi beberapa point yang aku pikirkan.
sesiapa yang ada pendapat lain, digalakkan untuk berkongsi pendapat anda.
Mungkin anda ada point² lain.:)


Berikut 4 point yang aku pikirkan.
1.Perempuan lebih celik IT.

Apa yang aku maksudkan perempuan lebih celik It adalah perempuan lebih banyak terlibat dengan dunia internet. Antara sebab kenapa perempuan lebih terdedah kepada dunia It adalah, perempuan lebih banyak yang berada 'level' purata yang lebih tinggi berbanding lelaki. contohnya perempuan lebih ramai di IPT atau di kebanyakan bidang sekarang ini.

Apabila level seseorang itu tinggi, kemungkinan untuk terlibat dengan dunia internet adalah tinggi. Walaupun terdapat pelbagai cabang dalam dunia internet ini, tetapi salah satu daripadanya adalah blogging. Dan kuantiti blogger sekarang ini dikuasai oleh blogger perempuan.:)


2.Perempuan mempunyai lebih banyak masa.

Masa setiap orang adalah sama 24 jam.:) Apa yang aku maksudkan adalah perempuan biasanya mempunyai lebih banyak masa untuk mengadap internet berbanding lelaki. Contohnya, apabila habis waktu kerja/belajar lelaki lebih suka lepak atau buat aktiviti lain. Perempuan pula lebih suka berada di rumah/asrama. dan aktiviti dorang masa ini, sembang sikit, gosip sikit, blogging, baca novel.So peluang untuk perempuan berblogging lebih tinggi.

Itu belum masuk lagi dengan suri rumah sepenuh masa. kalau suri rumah yang tahu bab blogging ini, aku rasa kalau sudah siap kemas rumah, memasak, mandikan anak, jadi masa lapang mereka adalah berblogging.

Kalau lelaki mungkin mereka lebih kepada aktiviti luar. Contoh macam aku, balik kerja sudah plan malam hendak lepak kat mana. itu ini lagi. Balik kalau ada masa online sekejap. Sebab itu entri jarang² sekarang kot.:).

3.Perempuan suka berkongsi sesuatu.

Perempuan sifatnya suka berkongsi cerita, tidak kira kisah suka atau duka. Sebab itulah biasa untuk kita jumpa blog perempuan yang bercerita tentang kisah kehidupan sehariannya. Tidak kira sedih atau gembira atau pelbagai kisah lagi. Agak kurang kalau lelaki. Lelaki jarang hendak cerita apa yagng berlaku, lagi-lagi online.:)

Disebabkan sifat perempuan suka berkongsi perasaan mereka, blogging adalah salah satu medium untuk mereka. Sebab dahulu mungkin luahan perasaan dilakukan dalam diari fizikal, sekarang diari maya.:)
Ini secara tidak langsung menambahkan lagi bilangan blogger yang ada di alam maya ini.:)

4. Tarikan kawan-kawan.

Aku rasa mungkin perkara ni sedikit sebanyak mempengaruhi juga. Kawan dia ada blog, dia pun ikut hendak buat blog. Walaupun mula-mula macam tidak mahu, tetapi pujuk sikit, buat la juga. Isi kandungan kemudian cerita yang penting ada blog dahulu.:)

Kalau lelaki, aku rasa macam jarang sikit terpengaruh dengan ajakan member untuk berblogging. Kecuali kalau betul-betul yang ada menarik perhatian. Sebab aku katakan tadi, mungkin lelaki lebih berminat kepada aktiviti fizikal (outdoor) berbanding mengadap pc/laptop dan menaip entri.

BONUS.
5. Blogging = Hobi Perempuan..?

Eh, aku lelaki apa...ha3..

--------------------------------------------------------

Percaya atau tidak:

Walaupun blogger perempuan lebih ramai, tetapi ramai yang pakar bab blogging/IT ini adalah dari golongan lelaki..:)
Soalan Biasa Lelaki Tanya Perempuan


Perhubungan antara lelaki dan perempuan sememangnya sesuatu yang agak kompleks untuk dikaji secara mendalam. Walaupun begitu kajian demi kajian telah dilakukan untuk membolehkan perempuan dan lelaki saling memahami. Walaupun tidak faham sepenuhnya, tetapi cukup sekadar untuk mengetahui bagaimana perlakuan 2 gender yang berlainan.


Untuk entri kali ini, juga berkaitan gender (yup kerana topic gender seronok untuk dibicarakan.:). entri kali ini merujuk kepada ayat biasa yang digunakan oleh lelaki apabila memulakan percakapan dengan perempuan apbila berhubungan melalui telefon. Aku bagi 2 contoh la yang biasa digunakan dan kenapa digunakan serta kenapa perempuan tidak perlu mempertikaikannya.

Kenapa aku kata perempuan tidak perlu pertikaikan apa yang kami, kaum lelaki ini tanya.? Kerana aku pernah juga baca entri/status suatu masa dahulu, yang maksud lebih kurang 'lelaki ini tak de soalan lain ke hendak tanya'. Aku sudah tidak ingat entri atau status FB mana, tapi dah lama aku baca, kemudian teringat. Sebab itulah aku buat entri ini.:). Kalau korang ada link yang berkaitan boleh la bagitahu, boleh aku link dengan entri ini.

1. Apa khabar, sihat tak.?

Memang biasa dan begitu normal untuk menanyakan keadaan seseorang itu samada sihat atau tidak. Walaupun tiap-tiap hari anda bertanyakan kepadanya.i) Semestinya untuk mengetahui samada orang yang ditanya itu sihat atau tidak.
Kenapa.? Jika jawapannya adalah sihat - soalan susulan dan tindakan adalah tidak sama jika jawapan yang diberi adalah tidak sihat.

ii) Bagi hint modal untuk bermanja.
- Contoh la jawapan perempuan bagi tidak sihat. Lelaki akan tanya balik. 'Ye ke, sakit apa'. Perempuan boleh jawab. 'Sakit rindu kat awak la'..bla bla bla.. Tengok kan sudah boleh jadi model untuk beranja-manja..ha³.

Jadi jika lelaki bertanya awak apa khabar?, sihat tak.?.Perempuan jangan la nak tanya pula kenapa kami orang lelaki tanya macam tu. Takkan kami hendak mula. "hi awak, eh tak mati lagi rupanya". Kan sadis sekali permulaan macam tu..ha².


2.) Awak tengah buat apa tu.?

Selepas soalan awak sihat tak.? soalan susulan yang biasa keluar adalah awak tengah buat apa tu.? Walaupun korang berdua baru sahaja berchatting atau berbalas komen di facebook, kemungkinan ada untuk soalan 'awak tengah buat apa tu?' juga ada. Kenapa ek.?i) Memang hendak tahu buat apa kerana lelaki ada juga perasaan curious. Masa chatting/balas komen ta dengar apa. Masa bercakap di phone akan dengar bunyi. Lagi lelaki akan tanya jika ada bunyi-bunyi lain dibelakang. Contoh bunyi kuali ke, bunyi muzik ke. So memang lelaki hendak tahu perempuan sedang buat apa.

ii) Bagi hint model bermanja.
Contoh kalau jawapan biasa. Awak buat apa.? Jwpn: Tengah cakap dengan awak la.. Kan tak best jawapan macam ni. Cuba kalau ditanya awak buat apa. Jwpn: Entah saya tengah cakap² dengan benda petak ni tapi ada suara awak yang kuar. Best juga suara awak eh, macam artis indon".. Ha, kan lain sikit jawapan tu. Walaupun soalan biasa, awak tengah buat apa tu, tetapi jawapannya boleh dipelbagaikan.:)

Selain lelaki menggunakan ayat tanya awak sedang buat apa tu, kami juga suka meneka, ataupun buat-buat meneka.
Contoh, 'awak tengah baca buku ek. '
Kalau jawapan betul, boleh la berlagak sikit. 'Tengok, saya memang ada kuasa psikik'
Kalau jawapan salah, soalan susulan, 'Dah awak tengah buat apa tu' yang mana soalan ni merujuk kembali kepada point di atas.:)

iii) Tengah pikir point lain.
- 2 soalan ambil masa 2 minit. Eh, ingat kami lelaki ni tak kena pikir ke. Kami kena pikir soalan apa yang hendak tanya seterusnya.:). So kira 2 soalan bonus di atas macam nak curi masa sikit la untuk pikir soalan seterusnya. Susah juga jadi lelaki ni, kena selalu berpikir apabila berbual dengan perempuan.:)

---------------------------

So bagi aku pun, memang biasa untuk tanya 2 soalan ini apabila memulakan percakapan. (tapi sekarang macam dah kurang memulakan percakapan.ha³). Kan kalau guna soalan lain yang ganas terkejut pulak. Juga soalan² lain yang biasa seperti 'awak sudah makan ke', 'awak sudah mandi ke' , 'awak pergi mana tadi'..

Oleh itu, lelaki sudah menanyakan 2 soalan yang bagus untuk permulaan percakapan. terpulang kepada perempuan bagaimana untuk mencorakkan bagaimana perbualan ini seterusnya. Anda boleh menjadikannya seronok atau menjadikannya hambar.

Bukan kami lelaki tidak boleh tanya soalan lain, tetapi lelaki juga lebih suka untuk menunjukkan mereka mengambil berat.:) Dan juga jangan ditanya kepada lelaki yang telefon anda, "Awak tak de soalan lain ke".. Kan terus dia tak telefon nanti..ha³

Satu lagi pesanan kepada kaum perempuan , kalau hendak tahu susah senang, cuba korang start perbualan dan korang kuasai sepenuhnya. Korang suruh lelaki jawab je, korang tanya. Baru korang tahu susah senang hendak menjana pertanyaan untuk memastikan perbualan tu tak 'mati'..:)


pssstt: tengok kaum lelaki, aku backup lelaki baik punya..ha³..
Thursday, September 22, 2011

Kelebihan Menjadi Wanita


Assalamualaikum,hari ni nak share dgn korang semua kelebihan menjadi seorang wanita,bertuahnya kita kaum hawa..
1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana
sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika
ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih
penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2.
 Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam
rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya
.Allah
mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan
darinya 1,000 kejahatan.

3. 
Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak
bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada
jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak,
keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi
ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara
anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.
7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya,
darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan
Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar) ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya
seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah
dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan
agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa
bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya,
masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.
12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah,
siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah,
"Suaminya".
"Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah,
"Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu,
maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di
laut,burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua
beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan
tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akantinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara
perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan
mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka
akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.


wallahua'lam...


KENALPASTI JENIS SAKIT KEPALA DAN CARA MENANGANINYA


Sakit kepala adalah gejala yang paling biasa di dalam kebanyakan penyakit. Adalah penting untuk mengenalpasti punca sakit kepala dan belajar untuk menanganinya, supaya sakit dapat dikurangkan.


1. Sakit Kepala Yang Tegang

Ia merupakan bentuk sakit kepala yang paling biasa. Ia merupakan sakit kepala yang berterusan dan yang meneruk pada waktu pagi. Sakit terhasil dari pengecutan berterusan otot-otot pada bahagian kepala dan leher yang menyebabkan rasa berat pada dan di belakang leher. Pesakit terasa seperti adanya pemberat di kepala atau pita di sekeliling kepala. Biasanya, stres dan kegelisahan dikaitkan dengan sakit kepala jenis ini. Selain daripada sakit semasa pemberian tekanan pada otot di leher, pemeriksaan-pemeriksaan lain adalah normal.

2. Migrain

Ia merupakan sakit kepala yang tenat dan yang berpanjangan sehingga 6-24 jam. Ia diklasifikasikan kepada dua jenis.

Migrain klasik
Sakit kepala dengan kehilangan selera makan, mual dan muntah, yang didahlui oleh "aura" - kesan visual seperti pancaran petir, perasaan mencucuk dan perubahan fikiran.

Migrain biasa
lebih kurang sama kecuali tiada kehadiran.

Bentuk migran lain yang lebih jarang
Migrain biasanya didapati di kalangan 5% populasi. Kebanyakan pesakit mendapat serangan pertama mereka sebelum berumur 30 tahun. Sakit kepala ini biasanya berlaku pada sebelah kepala tetapi kerap kali menyeluruh, dan berlaku kurang dari sekali dalam sebulan.

3. Sakit Kepala Berkelompok

Ia mengakibatkan sakit menikam yang tajam yang menumpu pada sebelah mata. Biasanya pesakit akan terjaga dengan sakit kepala ini dalam beberapa jam sahaja selepas tidur. Gejala-gejala seperti keluarnya air mata, kelopak mata yang melentok dan hidung berhingus mungkin juga hadir. Jangkamasa serangan adalah biasanya pendek, selama 30-90 minit.

4. Sakit Kepala Disebabkan Oleh Penyakit Yang Memberi Kesan Terhadap Salur-salur Darah

Ini adalah disebabkan oleh kesan salur-salur darah di dalam tengkorak, misalannya pendarahan, gumpalan darah, kelemahan dan penipisan dinding pada salur-salur darah dan tekanan darah yang tinggi.

5. Peningkatan Tekanan Pada Otak

Tekanan di dalam kranium mungkin ditingkatkan oleh ketumbesaran, bengkak bernanah, keradangan selaput otak dan kecederaan dengan pembengkakkan pada otak.

6. Keradangan Pada Selaput Otak

Ia mungkin dihubungkan dengan rasa mual dan sakit atau kekakuan pada leher.

7. Sakit Kepala Selepas Dilanggar Pada Bahagian Kepala

Ini mungkin menunjukkan kerosakan yang serius seperti tengkorak yang patah atau pendarahan dalaman.

8. Penyakit Pada Tengkorak Atau Pada Rongga Tulang (Sinus)

Penyakit seperti sinusitis, tengkorak yang patah dan tumor tulang boleh menyebabkan sakit kepala.

9. Penyakit Telinga

Penyakit-penyakit telinga yang tertentu boleh menyebabkan sakit kepala.

10. Penyakit-penyakit Mata Dan Orbit

Tumor orbital dan glaukoma (peningkatan tekanan dalam mata) boleh menyebabkan sakit kepala.

11. Punca Toksik Dan Metabolik

Jangkitan dengan demam, aras gula yang rendah dalam darah dan rasa kurang senang selepas memiium arak, juga boleh menyebabkan sakit kepala.


Faktor-faktor Pencetus
 • Stres
 • Corak tidur yang berubah
 • Alkohol
 • Senaman fizikal yang bersungguh-sungguh
 • Cahaya yang terang
 • Kelaparan
 • Makanan-makanan tertentu, contohnya wain, coklat
 • Pengawet-pengawet makanan, misalannya nitrat dalam sosej
 • Kesan pengunduran dari kopi (kafein)
 • Ubat-ubat tertentu - runding dengan pegawai farmasi anda
 • Perubahan hormon, misalannya semasa haid, pengambilan pil perancang keluarga
 • Persekitaran yang sesak, misalannya bilik yang berisi asap

Pengendalian
 1. Mengelakkan dari faktor-faktor yang merangsangkannya
 2. Ambil ubat penahan sakit yang mudah (runding dengan doktor ataupun pegawai farmasi anda).
 3. Sakit kepala Sinus - Ambil ubat antihistamin atau yang melegakan penyumbatan hidung (runding dengan doktor ataupun pegawai farmasi anda).
 4. Letakkan tekanan yang panas pada bahagian sinus.

Berjumpa dengan doktor jika
 • sakit kepala tidak dilegai oleh penjagaan kendiri yang mudah.
 • Sakit kepala hadir bersama demam, kekakuan pada leher, masalah penglihatan dan perubahan keperibadian ataupun jika ia berlaku selepas kecedaran di bahagian kepala.
 • Sakit kepala yang berulang-ulang dan bertambah tenat.

Tabiat Baru
 • Belajar untuk beristirehat
 • Singkirkan stres dengan merancang aktivit-aktiviti anda terlebih dahulu dan biarkan keluarga anda membantu anda.
 • Senam selalu dan jadilah bertenaga.
 • Makan makanan yang berkhasiat dan seimbang selalu.
 • Dapatkan tidur yang tetap dan secukupnya.
 • Pakai cermin mata gelap untuk mengurangkan silau.
 • Minum air yang secukupnya, terutamanya semasa cuaca panas.
 • Jangan ambil ubat penahan sakit yang terlampau banyak.
 • Periksa mata anda dengan seorang doktor pakar.

Perubahan dalam gaya hidup boleh melegakan atau menghapuskan kebanyakan dari sakit kepala yang biasa.Kecantikan Lelaki Dan Kegagahan Wanita

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki ????

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni
rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.

5) Lelaki yang baik sangka.

6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan Yang
Ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki...

Dan dimana Kegagahan Wanita???

Kegagahan seorang w anita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada
pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu
dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka
sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."


Wallahualam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...